Een loopbaan is een opeenvolgende volgorde van rollen die je vervuld in het leven dat zich uitstrekt van de schooltijd tot en met het Pensioen. Wat nu als deze loopbaan abrupt onderbroken wordt? Mogelijk door boventalligheid, een noodzakelijke reorganisatie, een rigoureus eigen besluit of een burn-out situatie.
In ieder geval leidt het vaak noodgedwongen tot een verkenning van nieuwe arbeidsmarktperspectieven. Voor veel mensen het begin van een spannende reis.
Dynamische, flexibele identiteit
Zelden maken we meer een beroepskeuze voor het leven. De longlife employment ligt al even achter ons. Het aantal vaste contracten bij organisaties in West-Europa neemt sterk af. De huidige arbeidsmarkt vraagt daarin om veel meer flexibiliteit en een dynamische identiteit. Het fenomeen ‘werken zonder zekerheid’ zoals flexibele contractvormen en de toename van het aantal ZZP’ers neemt sterk toe. Het ontslagrecht is al verder versoepeld om de dynamiek in de arbeidsmarkt te vergroten, de arbeidsmobiliteit van ouderen werknemers te verbeteren en om productiviteit te verhogen.
Door de digitalisering verdwijnen er beroepen maar ontstaan er ook nieuwe functies. Werknemers binnen de financiële dienstverlening verwachten dat digitalisering massaal banen gaat kosten. Meer dan de helft van de managers denkt dat de eigen baan over tien jaar niet meer bestaat. Dat blijkt uit de jaarlijkse FinTech Barometer van betalingssoftwarebedrijf Onguard die het AMweb twee jaar geleden al publiceerde op haar website.
Gouden kooi?
Maar hoeveel medewerkers die al lang bij dezelfde financiële dienstverlener in dienst zijn, hoor je niet zeggen: ‘Ik laat me maar ontslaan, dan krijg ik een aantrekkelijke transitievergoeding mee, anders ben ik een dief van mijn eigen portemonnee’. Deze werknemers zitten eigenlijk gevangen in een gouden kooi wat ten koste kan gaan van het werkgeluk. Uit onderzoek blijkt dat degenen die zelf de regie nemen over hun loopbaan veel gelukkiger zijn met hun werk, hun vervolgstappen en hun salariëring. Als ondernemende werknemer zijn zij de situatie een stap voor en behouden zij zelf de regie.
Outplacement begeleiding
Een spannende reis dus die ook onzekerheid met zich mee kan brengen. Je kijkt terug op de tocht die je tot nu toe hebt afgelegd en het is lastig om het toekomstige pad te beoordelen, al helemaal in deze onzekere tijd met een wereldpandemie.
Het vraagt in ieder geval om een actieve houding van de werkzoekende. Iets wat niet meteen verwacht kan worden van een net ontslagen werknemer die volop in de rouwverwerking zit. Nadenken over eigen drijfveren en competenties is lastig als je in een intens transitieproces zit na het verlies van je baan. Daar waar je dacht van toegevoegde waarde te zijn voor je werkgever ben je ineens een afgedankt productiemiddel. Het ontslag zal eerst verwerkt moeten worden om weer positief de arbeidsmarkt tegemoet te kunnen treden. Gelukkig zijn daarvoor allerlei mogelijkheden zoals loopbaanbegeleiding en outplacementtrajecten.
De ontslagvergoeding is namelijk ook bedoeld om in te zetten voor bij- of omscholing en het in de arm nemen van een professionele coach om weer arbeidsmarktfit te worden. Kortom een investering in jezelf, het meest waardevolle wat er is!
Blijf arbeidsmarktfit
En hoe word en blijf je dan arbeidsmarktfit? Hoe vertel en verwoord je jouw eigen unieke persoonlijke propositie voor een nieuwe werkgever? Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik, zijn dan goede vragen om jezelf te stellen. Welke rol heb je in je huidige levensfase te vervullen? Zeer wezenlijk is ook de vraag welke waarden belangrijk voor je zijn. Waaraan wil je energie en aandacht besteden, waar streef je naar, waar gaat het jou in het leven om? Na een periode van je waardeloos voelen door het baanverlies is het essentieel om weer op zoek te gaan naar een match in waarden tussen jou en een nieuwe werkgever.
Loopbaan-APK!
Flexibel zijn in een veranderende arbeidsmarkt is enorm belangrijk. Blijf jezelf en blijf je werknemers ontwikkelen, scholen en zichzelf uitdagen! Haal jezelf minimaal eens in de vijf jaar door een Loopbaan-APK. Zo blijft iedereen fit voor de eigen organisatie én voor de arbeidsmarkt.
Om met plezier te kunnen blijven werken tot 67+ hebben we een gezamenlijke verantwoordelijkheid te vervullen!
Gepubliceerd op Careerguide, specialist in schaarse financiële specialisten op 30 maart 2021.